Dodane przez Gość (niezweryfikowany) - pon., 06/10/2014 - 18:54

3.10.2014 w Łodzi odbył się IV już konkurs kulinarny dla uczniów szkół gastronomicznych  z terenu województwa łódzkiego pod hasłem  Tradycyjne Smaki Regionu.

Celem konkursu jest promocja produktów wytwarzanych tradycyjnymi metodami na terenie województwa łódzkiego, stanowiących element dziedzictwa kulinarnego naszego regionu i element tożsamości społeczności lokalnych przy jednoczesnej aktywizacji uczniów szkół gastronomicznych.

W konkursie wzięły udział dwie drużyny

1)Aleksandra Antosiak i Marta Nowak z kl. IV TK  opiekun: pan Jacek Bartosik i pan Aleksander Kostanek

2) Magdalena Ekiel z kl. II TGa i Sylwia Wiśniewska z kl. II TGb  opiekun: pani Anna Kromoska – Pluta i pani Roksana Mazurek

  

 I to właśnie przystawka i danie główne Magdaleny Ekiel i Sylwii Wiśniewskiej zdobyło uznanie Jury.

Dziewczyny zdobyły III miejsce i wyróżnienie specjalne za anielski smak gęsiej piersi z glazurowaną kapustą. 

Konkurs ma za zadanie zwróceniu uwagi uczniów szkół gastronomicznych – przyszłych szefów kuchni, kucharzy, na możliwości wykorzystania bogactwa produktów tradycyjnych i lokalnych regionu w restauracyjnym menu, wzmocnienie pozycji rynkowej tych produktów, wzbudzenie większego zainteresowania wśród potencjalnych konsumentów, a w rezultacie promocji tradycyjnych smaków regionu i kreowanie silnej marki ŁÓDZKIE.

W pierwszym etapie należało wysłać receptury dań wraz ze zdjęciami z wykorzystaniem jak największej ilości produktów regionalnych z listy zawartej w regulaminie. Dania konkursowe wysłane przez nasze uczennice zakwalifikowały się do dalszego etapu. Dziewczyny wraz z opiekunami zostały zaproszone na „gotowanie na żywo”.

W konkursie należało przygotować przystawkę i danie główne.
Ola i Marta przygotowały:
Przystawka: Sakiewka z farszem z pijanej kaszanki na postumencie z twarożku w towarzystwie sosu truskawkowo – malinowego i jadalnej ziemi  z obwarzanków i gorzkiej czekolady.
Danie główne: Roladka z gęsi z musem drobiowym na puree z dyni w towarzystwie karmelizowanych jabłek i sosu piwno jabłkowego z nutą cynamonową.
Natomiast Magda i Sylwia przygotowały:
Przystawka: „Pawie oko” z farszem z kaszanki, jabłka i kiszonego ogórka z „łuskanym sosem”
Danie główne:Gęsie piersi nadziewane serem kozim w sosie śliwkowo – chrzanowym  w towarzystwie jabłkowej kaszy  i glazurowanej miodem kiszonej kapusty.