Dodane przez ZSP2_admin - czw., 26/02/2015 - 16:12

25 lutego w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. St. Staszica rozpoczął się cykl warsztatów kulinarnych „Potrawy kuchni polskiej wzbogacone o nowoczesne elementy”, prowadzonych przez Martę Edmunds uczestniczkę popularnego programu telewizyjnego Polsatu - Top CHEF.

Dzięki współpracy z pracodawcami i instytucjami województwa łódzkiego, zaangażowanymi w rozwój regionu tomaszowskiego i doceniającymi potencjał młodzieży naszego miasta możemy przez najbliższy miesiąc gościć 26-letnią szefową kuchni popularnej łódzkiej restauracji LOKAL w Łodzi , która znalazła się w pierwszej siódemce do tytułu polskiego Top Chefa.

Pani Marta z wykształcenia antropolog jest absolwentką Uniwersytetu Cambridge. Jednak zamiast zajmować się karierą naukową, zakochała się w gotowaniu. Pracowała w restauracjach w Londynie i Melbourne, a teraz wróciła do Łodzi. Jej zmagania kulinarne mogliśmy oglądać na ekranie telewizji w III edycji programu Top CHEF.

Podczas warsztatów nie stroniąc od futurystycznego podejścia do kuchni,przedstawiła uczniom „Gastronomika” najnowsze trendy kulinarne bazujące na wykorzystaniu zasobów najbliższego otoczenia – świeże zioła z pół , łąk i lasów, kuchni molekularnej, slow food.

Pod kierunkiem Pani Marty Edmunds uczniowie przygotowali przystawkę, którą można podać
w najbardziej wykwintnej restauracji - Tatar z dorsza ze smażoną kaszanką, puree z duszonych jabłek z cynamonem, chipsem z szynki dojrzewającej i świeżym zielonym jabłkiem.

Na kolejnych warsztatach pod kierunkiem pani Marty  młodzież przygotuje:

4 marca 2015 r. - danie główne: Roladka z polędwiczki wieprzowej w wędzonym boczku z sosem  cydrowym, glazurowanymi warzywami korzeniowymi i puree z selera.

11. 03.2015 r. - Duszone jabłko z karmelowym kremem sernikowym, orzechami laskowymi, kruszonką cynamonową i galaretką z żubrówki i soku jabłkowego.

Natomiast 18.03.2015 r. zapraszamy do Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 zainteresowanych mieszkańców, młodzież szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych na otwarte spotkanie z Panią Martą Edmunds połączone z pokazem sztuki jaką jest profesjonalne gotowanie.

Dziękujemy współpracownikom i sponsorom, którzy tak jak my wierzą słowom Henrego Forda, że „Bardziej niż cokolwiek innego – przygotowywanie się jest sekretem do sukcesu”

  • Panu Stanisławowi Fila - Prezesowi Zarządu Klubu Sportowego Lechia

  • Panu Ryszardowi Miksa - FH „Aleksandra”
  • Państwu  Jędrzejewskim PU „Posejdon” Spółka cywilna M.A.N. Jędrzejewscy
  • Panu Piotrowi Kaczmarczykowi Handel Hurtowy i Detaliczny Kaczmarczyk Piotr

 

Mariola Przybylska

Dyrektor Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2

im. St. Staszica w Tomaszowie Mazowieckim