Tematyką wiodącą konkursu dla uczniów gimnazjów było ,,Bezpieczeństwo Żywności” będące przedmiotem szczególnej troski Ministerstwa Edukacji Narodowej i Unii Europejskiej. Konkurs skierowany był do uczniów gimnazjów Powiatu Tomaszowskiego. Pierwszy etap konkursu odbył się w gimnazjach gdzie uczniowie rozwiązywali test dotyczący tematyki wiodącej i pisali wypracowanie na temat „Korzyści i zagrożenia związane ze spożyciem warzyw i owoców. Do Komisji Oceniającej przy Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 nadesłano ponad sto prac uczniów tomaszowskich gimnazjów. Komisja zakwalifikowała do etapu finałowego dziesięciu uczniów z pięciu gimnazjów Powiatu Tomaszowskiego. Finał odbył się 9.02.2016 w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Tomaszowie Mazowieckim. Uczniowie wykonywali zadanie konkursowe przygotowane przez Panią Martę Edmunds uczestniczkę polskiej edycji TopChefa. Komisja oceniająca pod przewodnictwem Pani Dyrektor Marioli Przybylskiej podsumowała wszystkie etapy konkursu i ustaliła zwycięzców.
I miejsce zdobyło Publiczne Gimnazjum w Inowłodzu reprezentowane przez uczniów: Kinga Komur oraz Szymon Szczepański,
II miejsce zdobyło Gimnazjum numer 3 im. Józefa Piłsudskiego w Tomaszowie Mazowieckim reprezentowane przez uczniów: Mariola Dyńdo i Weronika Zmysłowska,
III miejsce zdobyło Gimnazjum numer 6 im. ks. Jana Twardowskiego w Tomaszowie Mazowieckim reprezentowane przez uczniów: Maria Kołaczek i Marlena Popecka.
Wyróżnienie zdobyło gimnazjum nr 7 w Tomaszowie mazowieckim reprezentowane przez uczennice: Maria Wołczyk
Wyróżnienie zdobyło również Gimnazjum im. św. Huberta w Komorowie reprezentowane przez uczniów: Wiktoria Szewczyk i Martyna Drzazga.
Organizatorami konkursu byli: Pani Dyrektor Mariola Przybylska, Pan Konrad Siedliński, Pan Jacek Bartosik, Pan Jacek Okoński oraz Pani Marta Edmunds.
Gratulujemy zwycięzcom i zapraszamy w następnym roku szkolnym do II edycji Konkursu Wiedzy o Żywieniu.
- Zaloguj się by dodać komentarz
- 131 wyświetleń