Dodane przez Gość (niezweryfikowany) - wt., 23/11/2010 - 08:18

Oryginalna receptura i wykonanie  tortu okolicznościowego zatytułowanego: "Czekoladowa Etiuda C-moll z Nutą Bergamoty i Pomarańczy" przygotowana pod kierunkiem: p. Aleksandra Kostanka, p. Anny Kromoskiej-Pluta i p. Roksany Mazurek przez uczniów naszej szkoły:

Małgorzatę Kotynię z klasy II TG,
Adama Kaczubę z klasy II TK
Bartłomieja Durczaka z klasy I TG

Tort ten został zgłoszony do eliminacji Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych, które maja się odbyć podczas przyszłorocznej edycji targów EXPO SWEET 2011 w Warszawie.
Nasi uczniowie zostali docenieni przez organizatorów podziękowaniami i drobnymi upominkami na pamiątkę udziału w tym zacnym Konkursie...

Przepis na ciasto (chleb dyniowy z miodem)

Składniki:

500 dag miąższu z dyni

15 dag miodu

25 dag cukru

250 ml oleju

4 jajka

80 dag mąki pszennej

1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżeczki cynamonu

0,5 łyżeczki soli

0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

25 dag posiekanych orzechów

 

Wykonanie:

Dynię pokroić na kawałki i zmiksować, a następnie dodać miód i cukier, oraz olej i całość jeszcze raz dokładnie wymieszać. Jajka utrzeć i dodać do masy. Wsypać suche składniki i wszystko wyrobić na jednolite ciasto. Można dodać posiekane orzechy. Piec jedną godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 ºC.

Czas przygotowania: 20 minut