Dodane przez ZSP2_admin - czw., 12/03/2015 - 10:57

Trzecia odsłona warsztatów w ZSP nr 2 im. St. Staszica z Panią Martą Edmunds szefową kuchni restauracji „Lokal ” w Łodzi, przebiegła pod znakiem deseru. Duszone jabłko z karmelowym kremem sernikowym, orzechami laskowymi, kruszonką cynamonową i galaretką z żubrówki i soku jabłkowego okazało się zaskakującą propozycją.

Jabłko dusiło się w lekkim syropie aromatyzowanym gwiazdką anyżu, laską cynamonową oraz kardamonem. Krem sernikowy, wykwintny w swej prostocie, powstawał z połączenia masy serowej, kajmaku i bitej śmietanki. Ciekawostką była galaretka z soku jabłkowego i żubrówki zestalana agarem, który w ekspresowym tempie zmienił ciecz w zol. Kompozycje deseru zamykała kruszonka zapieczona w piecu. Młodzież Gastronomika wykazała się dużą kreatywnością tworząc własne propozycje podania. Deser był pyszny, a praca uczniów została wysoko oceniona przez Panią Martę. Rezultaty zmagań młodych adeptów sztuki kulinarnej przedstawiają fotografie.

Deserowe smaki zakończyły cykl roboczych warsztatów z kreatorką sztuki kulinarnej. Przed nami ostatnie spotkanie, tym razem otwarte dla wszystkich miłośników dobrej i wykwintnej kuchni w dniu 18.03.2015 r. 

ZAPRASZAMY GODZ. 10.00 ZSP nr 2 im. St. Staszica w Tomaszowie Maz. ul. Św. Antoniego 57/61, Budynek C, sala 6 parter