
Kolejne zajęcia cukiernicze za nami . Tym razem przygotowałyśmy Tartaletki kajmakowe. Dziewczyny uwijały się „jak w ukropie”, a efekty możecie sami ocenić (niestety tylko na fotografii, ale możecie również ten przepis wypróbować w domowym zaciszu). Życzymy smacznego i udanych wypieków.
Receptura na Tartaletki z kajmakiem.
Surowce na babeczki:
Mąka pszenna 400 g
Margaryna 200 g
Cukier puder 100 g
Żółtka 4 szt.
Białko 1 szt.
Surowce na kajmak:
Mleko 500 ml
Cukier 240 g
Masło 20 g
tłuszcz do foremek 20 g
Opis procesu produkcyjnego
- Żółtka i biało utrzeć z cukrem pudrem;
- Mąkę posiekać z tłuszczem i masą cukrowo – jajową;
- Wyrobić ciasto i odstawić do schłodzenia na 15 min.
- Rozgrzać piec do temperatury 200 st. C
- Rozpuścić tłuszcz i wysmarować foremki
- Ciasto rozwałkować na grubość 0,3 cm i wykleić nim foremki;
- Ułożyć na blaszce, upiec na złoty kolor;
- Mleko gotować z cukrem, mieszać, aż zgęstnieje;
- Dodać masło i wymieszać;
- Napełnić kajmakiem babeczki, udekorować orzechami;
- Pozostawić do zgęstnienia;
SMACZNEGO !!!
- Zaloguj się by dodać komentarz
- 68 wyświetleń