Program edukacyjny "Szkoła przyjazna żywieniu i aktywności fizycznej"
Program adresowany do szkół w ramach zadania realizowanego w polsko-szwajcarskim projekcie współpracy nr. KIK/34.
"Edukacja i wdrażanie zasad prawidłowego żywienia i aktywności fizycznej w szkołach ponadgimnazjalnych oraz ocena wpływu tej edukacji na sposób żywienia, stan odżywienia, aktywność fizyczną i poziom wiedzy dzieci i młodzieży"
Instytucja realizująca: Partnerzy:
Instytucja finansująca:
Kryteria certyfikatu
Szkoły ubiegające się o certyfikat mają za zadanie tworzenie na własnym terenie środowiska sprzyjającego realizacji założeń programu promującego prawidłowe żywienie i aktywność fizyczną poprzez spełnienie odpowiednich kryteriów. Kryteria są zróżnicowane w zależności od rodzaju placówki.
Przykładowe ogólne kryteria dla szkół:
- zmiana na terenie szkoły asortymentu w sklepikach szkolnych, automatach z napojami i żywnością na prozdrowotny,
- ograniczenie na terenie szkoły reklamy żywności i napojów niekorzystnych dla zdrowia, prowadzenie "reklamy pozytywnej" (plakaty)
- rozwijanie wśród uczniów wiedzy kulinarnej zgodnej z zasadami racjonalnego żywienia (zajęcia praktyczne),
- edukacja rodziców w zakresie aktywności fizycznej i zdrowego żywienia,
- organizowanie zajęć motywujących dzieci i młodzież do samodzielnych prozdrowotnych wyborów żywieniowych (np. wymiana przepisów kulinarnych, dzień zdrowego jedzenia, warzywne dni, prowadzenie gazetki, organizowanie konkursów, debat z ekspertami itp.),
- promowanie aktywności fizycznej na terenie szkoły,
- opracowanie i wdrożenie oferty zajęć do wyboru w ramach wychowania fizycznego,
- organizowanie imprez sportowych i rekreacyjnych dla uczniów,
Jak przystąpić do programu?
Szkoły, które chcą poznać więcej szczegółów i przystąpić do programu, powinny skontaktować się z właściwym koordynatorem wojewódzkim.
Dane kontaktowe oraz więcej informacji można znaleźć na:
www.zachowajrownowage.pl
Opracowanie: Instytut Żywności i Żywienia. Ulotkę zrealizowano ze środków finansowych projektu "Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej" współfinansowanego przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.Nadwaga i otyłość – epidemia XXI wieku
Polska pod względem nasilenia otyłości u dzieci i młodzieży znalazła się w przełomowym momencie, istnieje bowiem szansa na zatrzymanie tej światowej już epidemii i uniknięcia drogi, jaką przeszły inne kraje. Jak wynika z danych Światowej Organizacji Zdrowia, odsetek dzieci otyłych dochodzi do 20%.
W Polsce wśród dzieci i młodzieży narasta epidemia otyłości, a odsetek dzieci wykazujących stan przedotyłościowy (nadwagę) dorównuje już innym krajom.
Cel programu
Celem programu jest wdrażanie zasad prawidłowego żywienia i aktywności fizycznej młodzieży poprzez kształtowanie prozdrowotnych postaw i w konsekwencji zapobieganie rozwojowi nadwagi i otyłości oraz innym chorobom przewlekłym.
Do kogo adresowany jest program?
Program jest adresowany do szkół w celu motywacji do podjęcia działań na ich terenie z zakresu zapobiegania rozwojowi nadwagi i otyłości wśród młodzieży.
Program stanowi podstawę dla rozwoju środowiska w szkołach niezbędnego do promowania zasad prawidłowego żywienia i aktywności fizycznej.
Założenia programu
Program zakłada, że szkoły działające na rzecz przeciwdziałania nadwadze i otyłości, otrzymają certyfikat placówki przyjaznej żywieniu i aktywności fizycznej.
Idea programu zakłada, że w szkole cała społeczność – pracownicy, uczniowie i rodzice – podejmują wspólne działania na rzecz poprawy i utrzymania dobrego stanu zdrowia i samopoczucia poprzez zmianę zachowań żywieniowych oraz zwiększenie aktywności fizycznej.
W szkole, na przykład, gdzie naturalnym procesem jest nauczanie i kształtowanie postaw, istnieje szereg możliwości wdrażania zasad prawidłowego stylu życia poprzez m.in.: programy edukacyjne, zmianę asortymentu produktów spożywczych dostępnych na jej terenie na prozdrowotne, a także promowanie różnych codziennych form aktywności fizycznej wśród uczniów.
Najbardziej skuteczne programy edukacyjne z zakresu prawidłowego żywienia i aktywności fizycznej opierają się na środowisku szkolnym, jako centrum działań, obejmującym także rodziny i lokalną społeczność.
Jak będzie wdrażany program?
W najbliższych latach program będzie realizowany w 100 placówkach w każdym województwie (25 przedszkoli, 25 szkół podstawowych, 25 gimnazjów i 25 szkół ponadgimnazjalnych), a w następnych latach obejmie kolejne placówki.
Jest to dobrowolna inicjatywa, która stwarza system spontanicznej możliwości przyłączenia szkoły programu. Jest zarazem nobilitacją dla placówki i przynosi realne korzyści (placówka otrzymuje np. przygotowane dla niej specjalne materiały edukacyjne z zakresu żywienia aktywności fizycznej, m.in. plakaty, materiały informacyjno-promocyjne dla nauczycieli i rodziców).
Placówka, która pomyślnie wdroży program zgodnie z opracowanymi kryteriami, otrzyma certyfikat Szkoły Przyjaznej Żywieniu i Aktywności Fizycznej.
Program jest realizowany od września 2013 roku.
Koordynator Anna Bernaciak
Zmieniono: 5 września 2013 r.
LINKI:
MATERIAŁY EDUKACYJNE DLA KONSUMENTÓW
KONTROWERSJE WOKÓŁ ŻYWIENIA
DLA RODZICÓW
JAK ĆWICZYĆ, ABY SCHUDNĄĆ?
JAK JEŚĆ, ABY SCHUDNĄĆ?
DIETETYCZNE PRZEPISY
Zmieniono: 5 września 2013 r.
http://www.zachowajrownowage.pl/artykul/materialy-edukacyjne-dla-konsumentow
http://www.zachowajrownowage.pl/artykul/kontrowersje-wokol-zywienia
http://www.zachowajrownowage.pl/kategoria/dla-rodzicow
http://www.zachowajrownowage.pl/app/webroot/uploaded/up/Co_jesc_aby_schudnac.pdf
http://zachowajrownowage.pl/artykul/dietetyczne-przepisy
http://www.zachowajrownowage.pl/p/do-pobrania
Broszura jak ćwiczyć aby schudnąć
Źródło: http://www.zachowajrownowage.pl
14 czerwca 2012 roku został inaugurowany największy projektedukacyjny w Polsce pt:„Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej” -– projekt Instytutu Żywności i Żywienia.Również w naszej szkole od września 2013 roku rozpoczęto realizację tego projektu.
Ma on na celu poszerzenie wiedzyPolaków z zakresu prawidłowego żywienia. W naszym kraju można zaobserwować zwiększający się odsetek osób cierpiących na nadwagę oraz otyłość. Efektem tych schorzeń jest nieprawidłowy styl życia, a głównie złe odżywianie się. Szacuje się, że w Polsce co 7 osoba zmaga się ze zbyt dużą masą ciała, a co za tym idzie nadwagą lub otyłością. W celu zapobiegania otyłości i wielu schorzeń, które się z nią wiążą podjęto działania w ramach współpracy Szwajcarsko – Polskiej. Mają one na celu zapobiegać wyżej wymienionym dolegliwościom. Świadomość Polaków może wpłynąć na poprawę ich stanu zdrowia, a także zapobiec powstawaniu chorób. Są one wynikiem zbyt dużej ilości tkanki tłuszczowej nagromadzonej w organizmie, z powodu licznych zaniedbań. Należą do nich: miażdżyca tętnic, nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa, cukrzyca, schorzenia układu kostnego i wielu innych narządów.
Pomysłodawcy projektu chcą zwrócić uwagę głównie na grupy ludności szczególnie narażone z powodu nadwagi iotyłości. Są nimi: kobiety ciężarne, kobiety karmiące, dzieci i młodzież. Program kładzie istotny nacisk na edukację osób z nadmierną masą ciała. Zwrócono także uwagę na wiedzę dotyczącą racjonalnego wyboru produktów spożywczych. Zorganizowane zostaną liczne spotkania w całej Polsce, na których dietetycy będą uczyć społeczeństwo odczytywać informacje zawarte na etykietach zakupywanych produktów spożywczych w sklepach.
Cele ogólne:
-poznawanie zdrowego stylu odżywiania się
-wyrabianie nawyków higienicznego spożywania pokarmów
-wychowanie świadomego konsumenta
OPIS PROJEKTU REALIZOWANEGO W NASZEJ SZKOLE:
Czas realizacji :rok 2013-2017
Koordynatorzy:
Mazurek Roksana
Kromoska – Pluta Anna
Kostanek Aleksander
Uczestnicy– uczniowie, wychowawcy, dyrekcja szkoły, zaproszeni goście
Zadania dla nauczycieli:
-przygotowanie przedsięwzięć :
* „ZAMIEŃ CHIPSY NA OWOCE „
* „OD ZIARENKA DO BOCHENKA”
* „PIJĘ MLEKO, SPOŻYWAM JEGO PRZETWORY, JESTEM ZDROWY”
dla rodziców:
-sponsorowanie akcji
-pomoc przy dekoracji
dla uczniów:
- wyszukiwanie wiadomości o znaczeniu witamin dla organizmu człowieka
-przygotowanie informacji o chlebie i gatunkach pieczywa
-zbieranie ciekawostek na temat mleka i jego przetworów oraz o zawartych w nich składnikach mineralnych.
-wykonują rysunki tematyczne i dekoracje
Dokumenty do pobrania:
10 Scenariusz dla gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych.pdf
11 Scenariusz dla gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych.pdf
12 Scenariusz dla gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych.pdf
13 Piramidy zdrowego żywienia i aktywności fizycznej.pdf
- 512 wyświetleń