Produkty kuchni śląskiej królowały na warsztatach kulinarnych z panią Martą Edmunds 8 grudnia. Młodzież z klasy 2 i 3 ZSZ przyrządziła pod okiem szefowej "Lokalu" przepyszne dania. Na przystawkę grzanka z chleba razowego z bryndzą, wędzoną słoniną, jabłkiem, karmelizowaną szalotką i emulsją majerankową. Na główne danie jaskółcze gniazda z jajkiem w chrupiącej panierce z siemieniem lnianym, podawane ze śliwkowym sosem BBQ, jabłkiem, puree ziemniaczano-ziołowym i jarmużem z grzybami. Ucztę smaków zakończył typowy śląski deser cytrynowa szpajza z melisą z kruszonką owsiano-lawendową i konfiturą malinowwą. Udane warsztaty i pełne brzuch - czego chcieć więcej.
Kolejne warsztaty z Martą Edmunds dopiero w przyszłym roku. Nie możemy się doczekać.
Warsztaty zorganizował pan Jacek Bartosik przy zaangażowaniu wychowawczyń Jolanty Dziuby i Ewy Dębiec oraz nauczyciela technologii pani Małgorzaty Kwapisz.
- Zaloguj się by dodać komentarz
- 101 wyświetleń