Aktualności

Kuchnia małopolska

Spotkanie IV: Koleją żelazną Budapeszt, Kraków, Wiedeń… Galicji czar tak jadał arcyksiążę Rudolf następca tronu i księżna Marcelina Czartoryska rezydentka wilii Decjusza i wybitna pianistka. Pod takim hasłem przebiegały zajęcia dla II grupy projektowej w minioną sobotę tj. 24 lutego 2018. Na stole zagościły przyrządzone przez młodzież:

  • Danie główne – królik duszony w śmietanie z glazurowaną marchewką w śliwowicy i kopczykami kaszy krakowskiej
  • Deser- tort Dobosa, biała kawa dla księżnej dla arcyksięcia kawa po wiedeńsku

Polecamy przepis na królika

Królik duszony w śmietanie- trzy porcje

 

składniki:

  • 3szt. udka królika
  • 3 łyżki oleju
  • 250-350 ml wody
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1/3 łyżeczki białego pieprzu
  • 3 listki laurowe
  • ok. pół szklanki białego wytrawnego wina 125 ml
  • 250 ml śmietany (może być kwaśna 18%lub słodka 30-36%)
  • Po ½ pęczka świeżego koperku i szałwii
  • 1Ł miodu, i 1ł musztardy
  • 80 g śliwki suska sechlońskiej

 

opis przygotowania:

  • Uda królika umyj i osusz. Posól je oraz popieprz.
  • Na patelni rozgrzej olej i przesmaż królika po kilka minut z każdej strony.
  • Przenieś zawartość patelni do brytfanki, podlej wodą, dodaj ziele angielskie, listki laurowe.
  • Uda królika duś na wolnym ogniu około godzinę, aż będzie miękkie.
  • W połowie duszenia (po pół godzinie) dodaj wino, a kwadrans przed końcem śmietanę i suskę sechlońską.
  • Na sam koniec dodaj koperek i szałwię.
  • Jeśli lubisz gęste sosy, możesz w kubeczku wymieszać trochę mąki z powstałym sosem i wlać
    do reszty sosu stale mieszając. W ten sposób sos się zagęści. Sos dopraw solą i pieprzem,
    oraz miodem ewentualnie odrobiną musztardy sarepskiej lub miodowej.
  • Inny sposób na zagęszczenie sosu to po prostu redukcja przez odparowanie, tak jest zdrowiej.
  • Królik smakuje bardzo dobrze z duszoną marchewką, szpinakiem czy z buraczkami.

Zajęcia na najbliższy tydzień19-24 lutego 2018

ZAJĘCIA W NADCHODZĄCYM TYGODNIU

Grupa I – 2TG/GR- kuchnie regionalne

         – język niemiecki zawodowy – 22.02.2018 r. /czwartek/ godzina 15:20 sala 3.0

         – kuchnie regionalne – 24.02.2018r./sobota/ godzina 9:00 sala 1.10

   

Grupa II – 3/4 TG – barmani

        – język niemiecki zawodowy – 21.02.2018 r. /środa/ godzina 15:30 sala 3.0

        

Grupa III – 2GR – reklama

         – język niemiecki zawodowy – 19.02.2018 r. /poniedziałek/ godzina 14:30 sala 3.0

      

Grupa IV – 3/4 TH

       – język niemiecki zawodowy – 20.02.2018r. /wtorek/ godzina 13:35 sala 3.0

Kuchnia mazowiecka

Sobota 17 lutego przebiegała pod znakiem kuchni mazowieckiej. Przyrządziliśmy zupę grzybową z łazankami (własnoręcznie wykonanymi), polędwiczki wieprzowe w sosie pieprzowym podane z puree ziemniaczanym i karmelizowanymi warzywami oraz łaciate ciasto z gruszkami.

Polecamy przepis na ciasto z gruszkami

ŁACIATE CIASTO Z GRUSZKĄ

jajka 5 szt.

mąka 1,5 szkl.

cukier ½ szkl.

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

kakao 1,5łyżki

woda 1/3szkl

olej 1/3szkl

gruszki 4szt

cynamon

 

Sposób przygotowania

Olej i wodę wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Wlać olej z wodą wymieszać. Dodawać małymi porcjami mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Podzielić ciasto na dwie części, do jednej dodać kakao i wymieszać. Jasną część ciasta wylać, a na nią ciemną warstwę. Gruszki obrać i pokroić na mniejsze kawałki oprószyć cynamonem i powkładać do ciasta. Piec w temp. 170 stopni, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów foremki.

Kurs barmański i warsztat serwowania cocktaili

Za nami kolejne zajęcia w projekcie. Tym razem II grupa odbyła czterdziestogodzinny kurs barmański, który poprowadził znany nam już Pan Jerzy Czapla. Zajęcia odbyły się w dniach 9-12 lutego. Dzień później zostały poprowadzone warsztaty z serwowania cocktaili dla grupy I i warsztat aranżacji drinków dla grupy II. Bogaty program i dobra zabawa zagwarantowały zajęciom sukces edukacyjny.

Fotografia reklamowa

Pierwszy weekend ferii dla trzeciej grupy projektowej był pracowity. W dniach 27-30 stycznia 2018 roku odbywał się w ramach projektu kurs fotografii reklamowej. Fotografie martwej natury oraz portretowe są naprawdę imponujące. Poniżej prace uczestników zajęć

 

 

Zajęcia w dniach 22 stycznia – 13 lutego 2018

ZAJĘCIA W NADCHODZĄCYM TYGODNIU ORAZ W FERIE ZIMOWE i 12/13 lutego

Grupa I – 2TG/GR- kuchnie regionalne

         – język niemiecki zawodowy – 25.01.2018 r. /czwartek/ godzina 15:20 sala 3.0

         – kuchnie regionalne – 27.01.2018 r./sobota/ godzina 9:00 sala 1.10

         – warsztat serwowania cocktaili-13.02.2018 – wtorek godzina 08:00 sala 1.4

Grupa II – 3/4 TG – barmani

        – język niemiecki zawodowy – 24.01.2018 r. /środa/ godzina 15:30 sala 3.0

            – kurs barmański – 9-12.02.2018 / piątek – poniedziałek/ godzina 8:00 sala 1.4

            – warsztat aranżacji drinków 13.02.2018 – wtorek godzina 13:00 sala 1.4

Grupa III – 2GR – reklama

         – język niemiecki zawodowy – 22.01.2018 r. /poniedziałek/ godzina 14:30 sala 3.0

       – szkolenie fotografia reklamowa – 27-30.01.2018 / sobota –wtorek/ godzina 8:00 sala 3.8

Grupa IV – 3/4 TH

       – język niemiecki zawodowy – 23.01.2018r. /wtorek/ godzina 13:35 sala 3.0

Kuchnia śląska

Drugie spotkanie z kuchnią śląską odbyło się w sobotę 20 stycznia 2018. Regionowi śląskiemu często przypisuje się różne, tradycyjne i wszechobecne potrawy spożywane współcześnie. Jedną z nich są pączki. Kuchnia śląska jako pierwsza wykonała (jakże popularne dzisiaj) drożdżowe ciasto, które pod wpływem temperatury wyrastała na pyszne pączki. W dawnych czasach na Śląsku wyrabiane było po prostu jako kulki ciasta. To dzisiaj rozpowszechniono dodawania do ich wnętrza rożnego rodzaju nadzień. Nie tylko pączki są wytworem kuchni śląskie. Ciasto piaskowe także wywodzi się z tamtego obszaru. Przez Ślązaków określane jest mianem zisty. Mało popularna nazwa. Ciasto piaskowe jest wyrabiane w postaci biszkoptowego produktu z dodatkiem sporej ilości tłuszczu. To z tego produktu wywodzą się torty czy mazurki. Bardzo popularnym deserem na Śląsku są kołocze. Jest to placek drożdżowy z makiem, serem, kruszonką, lub owocami. Jadany najczęściej w niedzielę oraz podczas uroczystości. Kołocz ma swoją tradycję związaną z weselami, roznosi się go znajomym, którzy nie biorą udziału w przyjęciu weselnym. Tym razem młodzież przygotowała

karminadle z orzechami

– kartofelkraut (panczkraut lub ciapkapusta)

– szpajza (krem cytrynowy).

Polecamy przepis na ciapkapustę

Kartofelkraut, panczkraut lub ciapkapusta 
składniki:

– 100 g kiszonej kapusty

– 200 g ziemniaków

– cebula

– ząbek czosnku

– 2 łyżki oleju

– listek laurowy, ziele angielskie

– 1 łyżeczka kminku

– 1 łyżeczka domowej przyprawy warzywnej

– świeżo mielony czarny pieprz

– sól do smaku

wykonanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Gotowe odstawiamy, odlewamy wodę i dokładnie rozgniatamy. W czasie gdy ziemniaki się gotują przygotowujemy kapustę. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i siekamy. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę.  Na dużej patelni albo w rondku rozgrzewamy olej, dodajemy cebule i czosnek, smażymy aż się wszystko zeszkli. Następnie dodajemy kiszoną kapustę, liść laurowy, ziele angielskie, kminek, jarzynkę i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy razem około 5 minut. Zalewamy całość wrzącą wodą na tyle, by zakryła kapustę. Dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka, a woda odparuje. Raz na jakiś czas mieszamy. Całość nie powinna potrwać więcej niż 20-30 minut. Do ziemniaków dodajemy uduszoną kapustę, mieszamy dokładnie razem, dodając do smaku sól oraz pieprz.

 

zajęcia w dniach 15-20 stycznia 2018

ZAJĘCIA W NADCHODZĄCYM TYGODNIU

  • Grupa I – 2TG/GR- kuchnie regionalne

         – język niemiecki zawodowy – 18.01.2018 r. /czwartek/ godzina 15:20 sala 3.0

         – kuchnie regionalne – 20.01.2018 r./sobota/ godzina 9:00 sala 1.10

  • Grupa II – 3/4 TG – barmani

        – język niemiecki zawodowy – 17.01.2018 r. /środa/ godzina 15:30 sala 3.0

  • Grupa III – 2GR – reklama

         – język niemiecki zawodowy – 15.01.2018 r. /poniedziałek/ godzina 14:30 sala 3.0

  • Grupa IV – 3/4 TH

       – język niemiecki zawodowy – 16.01.2018r. /wtorek/ godzina 13:35 sala 3.0

kuchnia kaszubska

Kuchnia kaszubska ponownie zagościła na zajęciach dla I grupy projektowej. 13 stycznia 2018 r. młodzież przygotowała:
  • dziadówkę – zupę na naturalnej maślance;
  • kaszubskie kotleciki z ryby i boczku podawane z tłuczonymi ziemniakami ze szczypiorkiem i glazurowanymi buraczkami;
  • młodzowy kuch z kruszonką czyli kaszubskie ciasto drożdżowe.

Polecamy przepis na kotleciki

KASZUBSKIE MIELONE

składniki:

-250 g filetów rybnych, -250 g świeżego boczku, – 5 ml oleju, – 1 jajko, – 50 g bułki i ok. 30 g bułki tartej, – 1/2 szklanki maki, – po jednej łyżeczce: natki pietruszki, koperku i majeranku, – przyprawy; sól, pieprz,
SPOSÓB WYKONANIA: Czerstwą bułkę wymoczyć w mleku i odcisnąć. Zmielić maszynką rybę, boczek, na końcu bułkę. Do otrzymanej masy dodać natkę pietruszki ,koperek, majeranek, przyprawy i jajko. Całość starannie wyrabiać przez około 10 minut. Formować owalne kotlety. Obtoczyć w tartej bułce i smażyć na tłuszczu.

Grafika komputerowa

14 stycznia 2018r. III grupa projektowa zakończyła zajęcia z grafiki komputerowej. Program obejmował między innymi tworzenie i obróbkę obrazów z Adobe Photoshop, grafikę komputerowa Corel Draw. Na koniec przeprowadzono test sprawdzający wiedzę i umiejętności zdobyte podczas szkolenia, który wszyscy napisali na wymagane 80%. Gratulujemy.