Kuchnia mazowiecka

7 kwietnia odbyły się ostatnie zajęcia z kuchni mazowieckiej. Uczniowie przygotowali: śledzia po warszawsku, jarmarczne żeberka podawane z kaszą gryczaną oraz leguminę z sosem truskawkowym. Na koniec przeprowadzono test podsumowujący zdobyta wiedzę z zakresu charakterystycznych dla regionu Mazowsza potraw.

ŚLEDŹ PO WARSZAWSKU

Składniki:

Filety śledziowe 2 szt.

Cebula 1 szt.

Groszek zielony 2 łyżki

Pieczarki marynowane 4 szt.

Jabłko 1 szt.

Ogórek ¼ szt.

Jaja 2 szt.

Majonez 2 łyżki

Koper ¼ pęczka

Bagietka 2 szt.

Sok z cytryny, sól pieprz.

Przygotowanie:

Filet śledziowy moczymy. Jaja gotujemy na twardo. Cebulę kroimy w piórka i sparzamy wrzątkiem. Do wystudzonej cebuli ścieramy jabłko skrapiamy sokiem z cytryny. Pieczarki kroimy w drobną kostkę łączymy z groszkiem pieczarkami cebulą i majonezem. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Umyty ogórek kroimy w grube plastry, na nim układamy gruby plaster jaja, kawałek wymoczonego śledzia i przykrywamy sosem. Dekorujemy koprem. Podajemy z grzanką z bagietki

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.