7 kwietnia odbyły się ostatnie zajęcia z kuchni mazowieckiej. Uczniowie przygotowali: śledzia po warszawsku, jarmarczne żeberka podawane z kaszą gryczaną oraz leguminę z sosem truskawkowym. Na koniec przeprowadzono test podsumowujący zdobyta wiedzę z zakresu charakterystycznych dla regionu Mazowsza potraw.
ŚLEDŹ PO WARSZAWSKU
Składniki:
Filety śledziowe 2 szt.
Cebula 1 szt.
Groszek zielony 2 łyżki
Pieczarki marynowane 4 szt.
Jabłko 1 szt.
Ogórek ¼ szt.
Jaja 2 szt.
Majonez 2 łyżki
Koper ¼ pęczka
Bagietka 2 szt.
Sok z cytryny, sól pieprz.
Przygotowanie:
Filet śledziowy moczymy. Jaja gotujemy na twardo. Cebulę kroimy w piórka i sparzamy wrzątkiem. Do wystudzonej cebuli ścieramy jabłko skrapiamy sokiem z cytryny. Pieczarki kroimy w drobną kostkę łączymy z groszkiem pieczarkami cebulą i majonezem. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Umyty ogórek kroimy w grube plastry, na nim układamy gruby plaster jaja, kawałek wymoczonego śledzia i przykrywamy sosem. Dekorujemy koprem. Podajemy z grzanką z bagietki